Med start i mars 2021 har jag utbildat två grupper till att vässa sina kunskaper för att kunna leda medskapande möten i olika onlinemiljöer.
Tror du det är användbar kunskap eller går vi tillbaks till bara fysiska möten nu och i framtiden? Många organisationer ser att en tillbakagång inte är möjlig eftersom medarbetare föredrar att arbeta en eller flera dagar i veckan hemifrån. Det finns många fler argument som du vet. Så jag är övertygad om att kompetensen att leda bra möten online behövs nu och i framtiden!
Som konsult behöver jag kunna hantera olika programvaror eftersom mina kunder har olika preferenser såsom Teams, Zoom som kan vässas med arbetsytor som t ex Google Presentationer, Office program (som finns integrerade i Teams) eller Miro. Dessutom kan t ex Spatial Chat eller Wonder vara svårslagna för vissa syften såsom mingel och nätverkskonferenser. Tekniken har nu kommit ikapp på bredden så möjligheterna är nästintill obegränsade – om du vet hur du ska använda dem klokt.
Igår hade vi vår 4:e och sista workshop där vi tittade tillbaks på vad vi lärt och hur vi använt det i praktiken. Vi reflekterade även över nyttan som det har givit för verksamheten/personligen. Vi hade sedan ett ”mini Open Space” för att utforska möjligheter och utmaningar framöver. Därefter återkoppling på upplägget och slutligen vår avslutningscirkel <3.
Vid varje utbildningstillfälle introducerades hur en kan arbeta medskapande i en ”ny” programvara, dessutom hade vi en innehållsmässig fokus för att stärka kompetensen som mötesledare (ex. min väg till trygghet, förberedelser/planering, design, rollen som mötesledare, kreativa mötesmiljöer, hur utvärdera/skörda lärandet). Mellan varje workshop gavs några veckor för att praktisera och träna. För att maximera lärandet användes genomgående metoden Whole Person Process Facilitation.
Igår introducerades Miro (som numera kan integreras i Zoom (video)), se bild på arbetsytorna vi använde. Rätt använd tycker jag Miro är svårslagen. Precis som för andra programvaror behöver du som leder mötet känna dig trygg och du behöver kunna guida deltagarna till trygghet så alla känner att de kan hantera möjligheterna du ger dem till att samskapa.
Några reflektioner från deltagarna handlade om t ex nyttan av att lära olika programvaror, tekniska tips, använda kreativa arbetssätt, musik, lärandet tillsammans med andra deltagare, metoder som planerings- och utvärderingsmodeller, vikten av att lägga tid på förberedelser. Minskad rädsla och ökad trygghet!
Är du nyfiken så kan du läsa om utbildningen HÄR. Nästa kursstart den 19 oktober!
Lämna ett svar