Jag är glad för att jag under mer än 25 år spridit kunskaper om hur Open Space-metoden kan användas klokt, till 1000 tals människor runt om i världen. Det fortsätter att vara något av det mest meningsfulla jag kan göra. Min vision är att det ska finnas kunskap om medskapande arbetsformer i alla byar i världen. Att bygga kapacitet att använda Open Space-metoden tycker jag är ett av de viktigaste bidragen. Vi använder Open Space även i onlinemöten sedan mitten på 90-talet!
Vad är Open Space-metoden?
Harrison Owen upptäckte Open Space-metoden. Idén fick han då han 1983, efter ett års förberedelser, arrangerade ett stort internationellt symposium. Det som fick honom att tänka till var den återkoppling de fick. Konferensen hade varit bra och det allra mest givande hade varit – just det, kaffepauserna.
Harrison insåg att det är något i upplägget som kan förbättras när deltagarnas engagemang är som störst på kaffepausen. Det ledde till att han skapade en konferensform där deltagarna själva utformar programmet och organiserar konferensen – ungefär som en hel dags kreativ kaffepaus!
Den genialt enkla strukturen visade sig vara väldigt effektiv och idag används Open Space-metoden för grupper från 5-2000 deltagare i mer än 140 länder. Tiotusentals handledare har utbildats över hela världen.
Metoden används i många olika sammanhang och lämpar sig i förändrings- och utvecklingsarbete liksom för erfarenhetsutbyte och för att skapa bra lärmiljöer. En förutsättning är att de ansvariga vill släppa loss krafterna och tillåta verklig delaktighet. Det kan vara starten på en resa mot att ökad energi och kraft i vardagen.
Konkreta resultat från ett Open Space-möte:
- Alla viktiga frågor kommer upp ”på bordet”
- Varje fråga diskuteras så mycket som deltagarna vill
- Allt dokumenteras och görs tillgängligt för deltagarna
- Prioriterade frågor identifieras
- Handlingsplaner produceras
- Ansvar tas för aktiviteter i nästa steg och aktivitetsgrupper bildas
I Open Space möten är de fyra principer och lagen ledstjärnor för arbetet. Det egna engagemanget och ansvarstagandet är nyckeln till ett rikt deltagande.
De fyra principerna är:
- Vilka som än kommer är rätt personer (deltagarna är experterna och visdomen att finna lösningar finns i rummet)
- Vad som än händer är det enda som kunde hända (fokus på bästa möjliga insats i nuet. Att inte oroa sig för vad vi “skulle ha gjort om…”)
- När det än börjar är det rätt tid (kreativitet kan inte styras)
- När det är slut så är det slut (ett samtalsämne kan behandlas på kortare/längre tid än planerat)
En lag: Lagen om rörlighet (Org. Lagen om två fötter)
Om du som deltagare upptäcker att du befinner dig i en situation där du varken lär dig eller kan bidra med något har du eget ansvar att flytta dig till en annan plats.
Open Space-metoden är bäst lämpad när några av följande förhållanden råder:
- ’En verkligt angelägen fråga/ utmaning
- En mångfald av deltagare
- Komplexa faktorer
- När det finns engagemang (konflikt är en form av engagemang)
- Nu är det dags för beslut”
Hur skiljer sig Open Space-metoden från andra storgruppsmetoder?
I ”Open Space” ges deltagarna det fulla ansvaret att ge mötet ett innehåll och att organisera sig. Handlingsutrymmet är definierat genom det tema och de förutsättningar som utarbetats i förarbetet.
Strukturen för mötet ger tydliga spelregler. Som deltagare i ett Open Space-möte får du uppleva hur det är att arbeta i ett självorganiserande system med distribuerat ledarskap, självstyrande grupper och med ett berikande arbetsklimat.
Open Space-metoden är alltså en metod som du kan använda för att arbeta med en viktig fråga. Samtidigt så upplever du ett kraftfullt sätt att lära tillsammans i en organisation. The Genuine Contact™ program har utvecklats som en väg att föra in detta arbetssätt i vardagen.
Kontakta oss för mer information eller följ någon av länkarna nedan. Söker du en djupare förståelse för hur det funkar i praktiken så titta på någon av våra videos nedan.
Ett Open Space-möte i praktiken
Open Space videos
Hela processen kring ett möte
Hur funkar det online?
Våra utbildningar/aktuella kurser
Bildgalleri
Tips för handledare