Kan hela människan få plats i effektiva onlinemöten?

Det har gått 8 månader sedan pandemin började visa sig i Sverige och allt fler av oss använder allt mer tid i onlinemöten – med varierande framgång. Många som tidigare hade mindre bra fysiska möten förde över samma arbetssätt online och resultatet blir i det närmaste outhärdligt för de som deltar.

Sedan mars har vi utbildat 100-tals personer i konsten att leda resultatfokuserade onlinemöten. För att nå dessa resultat måste potentialen nyttjas – ”hela människan” måste bjudas med i mötet.

För att detta ska vara möjligt måste jag ha en fungerande teknik för onlinemötet, en metod för medskapande så att potentialen kan bjudas in och en mötesledare som bottnar i ett förhållningssätt och har kunskaper och praktiska förmågor att  guida deltagarna genom mötet.

Hur ser det ut i dina onlinemöten?

  • Har du förberett ditt möte ordentligt och skickat ut en smaskig inbjudan med ett tydligt syfte eller har du skickat en oklar kallelse och kommer oförberedd med andan i halsen?
  • Ger du dina mötesdeltagare chansen att landa i mötet eller kastas de direkt in i raden av brådskande punkter?
  • Skapar du variation i mötet så att alla är engagerade eller är det enformigt med några få som pratar?
  • Lämnar deltagarna mötet fyllda med energi eller går de därifrån dränerade med ”tappade sugar”?
  • Använder du ett transparant sätt att fatta beslut där alla känner sig välkomna att bidra med sina synpunkter eller går alla från mötet och undrar vad som bestämdes eller känner sig överkörda?
  • Knyter ni ihop säcken på slutet och gör en tydlig handlingsplan med utklarat ansvar eller hänger det mesta i luften så inget blir gjort efteråt?

Det finns många faktorer att tänka på för att ett onlinemöte ska bli så bra som det kan bli. Många av dem berör vi i vår 2-timmars workshop och vill du gå på djupet rekommenderar jag att lära hela WPPF-metoden! Igår skapade en av deltagarna denna vackra illustration som visar lite av hur vi jobbar i våra möten. Tack Karin Grönberg!

Comments

comments

Speak Your Mind

*