Att sitta i cirkel online

I tisdags morse genomfördes vår öppna workshop ”Onlinemöten som fungerar” för 21:a gången, sedan slutet av mars! Här lär vi ut enkla tekniker och knep som bottnar i en avancerad metod och ett förhållningssätt som öppnar upp för visdomen i en grupp samtidigt som den leder till konkreta resultat!

Ett av knepen är att vi alltid använder cirkeln som struktur för vårt möte. I en cirkel är min erfarenhet att deltagarna deltar på ett mer jämställt sätt. Det är svårare för någon att ”kidnappa” frågan eller mötet. Jag som mötesledare/facilitator kan använda cirkeln för att facilitera på ett inbjudande sätt t ex genom rundor eller att lägga ett objekt (trad. ”talking stick”) i mitten på cirkeln och inbjuda den som vill säga något att hämta objektet och säga det den vill säga för att sedan lägga tillbaks det i mitten.

Hur funkar det online då?

Cirkel med namn

 

För ca 15 år sedan började vi experimentera med cirkeln i onlinemöten. Då kom vi på att vi kan be varje deltagare i mötet att rita en cirkel på ett papper (ger också en koppling till den fysiska verkligheten) och sedan skriver alla i mötet in namnen på mötesdeltagarna i samma ordning. Därefter kan jag som facilitator initiera rundor där deltagarna själva sköter rundan utan att jag behöver styra o ställa/fördela ordet. I onlinemöten har vi inget fysiskt objekt att skicka runt, utan ett virtuellt objekt. Ibland använder jag ett objekt som jag har på mitt fysiska skrivbord och jag uppmuntrar deltagarna att visa när de tar/skickar vidare objektet genoma att röra sin hand mot kameran, Allt för att få lite mer liv o rörelse i mötet (kinestetiskt).

När vi använder mer avancerade programvaror med gemensamma skrivytor t ex Google presentation så kan vi rita en cirkel som alla ser och be alla att skriva in sina namn där. Sedan kan vi även ha ett objekt t ex en bild på en mikrofon som alla ser när vi gör rundor eller när jag lägger den i mitten på cirkeln. Lätt som en plätt – och det gör stor skillnad – det kräver dock planering och förberedelser och gärna mer kunskap om hur jag faciliterar medskapande möten.

Comments

comments

Speak Your Mind

*