Reflektioner efter 14 omgångar med workshopen onlinemöten som fungerar

Vi har nu kört 14 omgångar med vår 2-timmars workshop – onlinemöten som fungerar. Kollegor i Tyskland, Nederländerna, Spanien och Norge kör samma erbjudanden. Flera hundra deltagare har lärt sig att hålla bättre möten online. Det känns bra!

Min resa började redan 2006 då jag kom med i ledningsgruppen för vår International Genuine Contact Organization med deltagare från flera olika världsdelar. Vi insåg att vi måste hitta sätt att arbeta effektivt på distans och började experimentera med sätt att nyttja allas kapacitet i våra möten, för att uppnå våra mål med att utveckla verksamheten och för att nyttja tiden maximalt när vi kom samman i möten online.

Tidigt förstod vi att mötas i cirkel även fungerar online. Det är sedan dess en grundpelare för hur vi faciliterar onlinemöten. Efter hand insåg vi att mycket av de arbetsformer vi använder i fysiska möten fungerar utmärkt även på distans. Mötena blev allt bättre och vi insåg efter några år att vi vaskat fram en guldskatt! De senaste 10+ åren har dessa arbetssätt varit en naturlig del i hur vi arbetar i vår globala konsultorganisation där vi alltid har många olika arbetsgrupper igång.

Den tekniska utvecklingen. Idag finns en makalös teknik jämfört med när vi började. Då hade de flesta av oss dåliga uppkopplingar, dålig teknisk utrustning (webkameror, mikrofon och högtalare med varierad kvalitet), programvarorna för onlinemöten var fortfarande under utveckling… Så vi hade många utmaningar – men inga andra alternativ än att lära.

Under många år har jag erbjudit mina kunder alternativet att ha möten online men oftast har vi träffats fysiskt, trots att de flesta är överens om att ”vi borde resa mindre”. Varje gång vi haft onlinemöten har de varit imponerade över kraften, energin och resultaten! Jag har också vid några tillfällen erbjudit utbildningar för att dela med mig av kunskapen, men då var intresset svalt. Vi utvecklade en två-sidig manual redan för 8 år sedan, i princip samma som vi nu delar med oss av i våra kurser.

I ett slag förändrades ALLT – och vi var redo! I mitten på mars började jag utveckla workshopen – onlinemöten som fungerar, och den 19 mars genomförde jag den första. Allt fanns ju redan på plats! Min bror hjälpte mig att spela in en 1,40 min film där jag berättar om erbjudandet. Sedan dess har jag genomfört 14 öppna workshops och flera skräddarsydda interna utbildningar. Jag har skapat en mötesplats för fortsatt lärande och genomför varje månad mentorcirklar för de som vill utbyta erfarenheter och lära vidare tillsammans.

Den största belöningen är alla de berättelser som jag hör från deltagare som ”reformerat” sina personalmöten, styrelsemöten, projektmöten och många andra typer av möten. Jag inser att denna ”lilla workshop” gör en oerhörd skillnad på många håll i landet och i världen. De organisationer som tagit möjligheten att bygga intern kapacitet i större skala, vittnar om de möjligheter som öppnats upp. Se en 4 min intervju med en verksamhetschef i Helsingborg.

Min mission är att så snabbt som möjligt sprida grundläggande kunskaper att hålla Onlinemöten som fungerar.

.. och det fortsätter jag med. Så länge behovet finns erbjuder jag workshopen varje vecka.

Info och anmälan.

Nu kör vi!

Comments

comments

Speak Your Mind

*