Ett svårslaget verktyg…

Utvecklingskompassen eller The Medicine Wheel Tool© är ett utvecklingsverktyg som jag använder i det mesta jag gör i arbetet ibland även privat. Det är en enkel struktur som, rätt använd, frigör utrymme och visdom som hjälp att greppa komplexitet.

De senaste dagarna har jag fått återkoppling från flera av kursdeltagarna på kursen jag höll för ett par veckor sedan (Whole Person Process Facilitation, WPPF) dels att de redan genomfört flera succéartade möten i sina organisationer, dels att de fascineras alltmer av användbarheten och kraften som de upplever när de använder Utvecklingskompassen.

IMG_9619

Jag använder t ex detta verktyg för nulägesanalys av verksamheter. Värdera hur starka ni är på var och en av aspekterna? Det ger ett bra underlag till viktiga samtal. Vi börjar med syftet och fortsätter enligt ordningen i bilden.

Jag använder Utvecklingskompassen i projektplanering, innovation, avstämning, uppföljning – you name it. När vi stödjer organisationer med strategiskt utvecklingsarbete arbetar vi oss igenom fem olika rundor med olika fokus: Säkerställa beredskap. Frigöra engagemang. Konstruera. Implementera. Följa upp.

Vi brukar tala om ”the artful weaving”  när vi arbetar oss igenom de olika delarna i hjulet. Det finns ju oändliga möjligheter att använda bra övningar för att skapa bästa resultat och samtidigt hålla energin hög genom hela mötet.

Du som deltagit i något av våra Open Space-möten har upplevt hur vi använder modellen för att låta deltagarna reflektera över upplevelsen/lärandet, relaterat till hur dessa aspekter fungerar i andra sammanhang. Det brukar ge en o annan ahá!

Börja gärna experimentera med modellen. Lycka till!

Comments

comments

Comments

  1. Glömde lägga till att Utvecklingskompassen är en av grundkomponenterna i The Genuine Contact™ Program

  2. Glömde nämna att Utvecklingskompassen är en av de grundläggande komponenterna i The Genuine Contact™ Program.

  3. Jag håller med, det är ett kraftfullt verktyg att jobba med!

Speak Your Mind

*