Våga vara nyfiken!

Under utbildningar och workshops har jag många gånger jag upplevt att det mest betydelsefulla lärandet sker av en oförutsedd händelse.

Nu senast, på en konferens i Norge där en fråga hade uppkommit i gruppen, som vi inte hade en lösning på. Vi beslutade oss för att intervenera i det planerade upplägget och hantera oklarheten genom att använda beslutsmetoden Five to Fold decision making. Efter mycket förvirring och en lite ”jobbig” process hittade vi en gemensam lösning som alla var nöjda med. Wow!

Beslutsmetoden ger utrymme för hela gruppens visdom för att hantera ett förslag. Förslaget klargörs, alla får säga sin åsikt och därefter fattas ett konsensus beslut. Oerhört kraftfullt! (Watch out! Senare under våren lanserar vi en utbildning i ”Five to Fold”, tillsammans med upphovsmannen Chris Weaver!)

På de flesta utbildningar och workshops finns inget utrymme för det oväntade och ingen beredskap att ge utrymme för det. Då sker inte heller något lärande utöver det som förväntats. När vi arbetar med Open Space-metoden symboliseras det av fjärilen som ni vet kan orsaka en orkan på andra sidan atlanten… Det lilla, till synes obetydliga, kan vara det viktigaste fröet!

Hur gör man då? Ett tips är att när du upptäcker något störande moment, lyft fram det istället för att tysta ner det. Våga vara nyfiken på det oväntade! Ofta döljer sig något viktigt i det. I boken ”Engaging Emergence – turning upheaval into opportunity” utvecklar min vän och kollega Peggy Holman denna idé. Hon berättar om möjligheten som finns i att uppmärksamma ”små frön” och ge de möjlighet att växa. Jag rekommenderar boken varmt!

I början av februari reser jag till Finland några dagar för att tillsammans med en mångfald spännande människor utforska dessa och liknande möjligheter under konferensen Organization Woodstock – häng med! Mer info HÄR.

Skärmavbild 2014-01-06 kl. 12.55.06 (2)

Comments

comments

Speak Your Mind

*