Vad är Open Space, vad är det inte…?

Min kollega Deborah har skrivit en fin artikel där hon beskriver ”det magiska med Open Space” och diskuterar vad Open Space-metoden är och vad som inte är ”OS”. Följ LÄNKEN till artikeln och en trevlig video som ger en lite annorlunda beskrivning av metoden.

Harrison Owen säger att alla med ett gott huvud och ett gott hjärta kan ”göra det” men det tar en livstid att bemästra metoden tillfullo. Metoden är också fri att använda, hur du vill… Naturligtvis finns det en del avarter och jag håller med om att det är viktigt att vara klar över vad styrkorna med metoden är och vad eventuella förändringar innebär för slutresultatet.

Min erfarenhet efter att ha lett hundratals Open Space-möten under de senaste 15 åren är att den enkla strukturen som ger utrymme för gruppens visdom, är det som skapar utrymme för magin/kraften som jag upplevt sååå många gånger.

Så när jag använder Open Space-metoden så gör jag det fullt ut och lämpar det sig inte så väljer jag en annan metod. Sedan händer det förstås att jag lägger in moment eller mini-OS i ett annat möte men då är jag tydlig med att det bara är ett ”smakprov” på metoden.

Comments

comments

Speak Your Mind

*