Mars 2010

Nyheter – Open Space Consulting

Dags för årets första nyhetsbrev. Snötäcket har hjälpt oss att varva ner och följa spåret ett tag. Ingen idé att gå ut i djupsnön – det tjänar inget till… Lika bra att gilla läget. Tids nog blir det full fart igen.

Nyhetsbrevet börjar med en vardagsreflektion. Sedan berättar jag om de lärtillfällen vi inbjuder till i år, samt några tips på utvecklande aktiviteter såväl i när som i fjärran. Som avslutning bjuder jag på kreativ konst på balkongräcket!

Thomas Herrmann

Vardagsreflektionen – kreativa distansmöten
I förra nyhetsbrevet dec-09 filosoferade jag kring utmaningar o möjligheter med sociala media. Nu tänkte jag gå vidare och dela med mig lite av andra erfarenheter av samarbete på distans inkl några praktiska tips.

Händer det att du deltar i distansmöten t ex via telefon eller datorn? Då kan detta vara extra värdefull information för dig.

Tekniken finns, behoven finns och man försöker febrilt. Frustrationen är dock stor.

Sedan 2007 är jag med i ledningsgruppen i Genuine Contact Co-owners Group*. I våra möten möts deltagare från fyra kontinenter minst en gång i månaden för ett tretimmars realtidsmöte, utöver detta kommunicerar vi via mail, IM (Skype, MSN).

Vi insåg snabbt att vi måste utveckla sätt att ha effektiva möten på distans, eftersom vi inte kan ses mer än någon gång per år ’IRL’ (in real life(-:)

Vi har nu utvecklat en metod att facilitera/leda kreativa arbetsmöten på distans, som rimmar med hur vi genomför fysiska möten. Alla kan vara delaktiga och hela ’visdomen’ tas tillvara i samtal liksom i beslutsprocesser. Håll utkik! En workshop kommer att lanseras inom kort – på distans!

Ett enkelt knep som gör underverk, även med ett telefonmöte: Be alla deltagare ta fram penna och papper och rita en cirkel som alla ’tar plats i’ (skriva alla namn). Nu kan ni använda ’rundor’ där alla får tala i tur och ordning. Dessutom kan man facilitera mötet genom att ’lägga mikrofonen’ i mitten och be den som vill tala att ’ta’ mikrofonen. Då har man ordet tills man ’lagt tillbaks den’ genom att t ex säga ’mik tillbaks’…då är det nästa persons tur… Detta gör att man t.o.m kan andas medans man talar – utan att bli avbruten!

En enkel mötesdesign är att börja med en incheckningsrunda, sedan avhandla mötets innehåll och avsluta med en avslutningsrunda. Lycka till!

På LinkedIn sidan som jag berättar om längst ner, finns en diskussionsplats kring metoden!

* GCP Co-owners group är en global nätverksorganisation som stödjer konsulter över hela världen i arbetet med att stödja organisationer att bli effektiva & friska. Läs mer

 

Lärtillfällen i Västsverige under resten av året
Under 2010 erbjuder vår konsultgrupp – Beyond Performance Group – flera tillfällen för dig som individ och/eller din organisation att ta till er förmågor att släppa loss krafterna ni har genom att skapa effektivare möten/utvecklingsprocesser. Utöver detta ger kurserna en fördjupad förståelse för det förhållningssätt som The Genuine ContactTM Program bygger på.

Vi erbjuder även interna kurser, hör av dig för en offert!

Processinriktad Mötesledning/Whole Person Process Facilitation
Metoden är ett ’perfect match’ till ’Open Space’. Den passar när man har en mer styrd agenda, t ex i personalmöten och i utbildningssituationer. Strukturen ger utrymme för intuition och kreativitet, tar hänsyn till olika lärstilar och ger förutsättningar för hög energi genom hela mötet. SLUT PÅ TRÅKIGA MÖTEN!

Två möjligheter under 2010: 15-17 mars (inbjudan) eller 20-22 oktober

Open Space-metoden – grundkurs
’Open Space’ är den minst styrda av alla storgruppsformer. Den ger stort utrymme för deltagarna att utforska en utmaning/ möjlighet och är enormt effektiv i att skapa handling. SLÄPP LOSS KRAFTERNA!

Två möjligheter under 2010: 18-20 mars (Info/anmälan) respektive 13-15 oktober.
————————————————————
Som vanligt inbjuder vi varje månad till vår mentorcirkel, numera siktar vi på första tisdagen i månaden kl 9-12. Nästa tillfälle då vi lär o utbyter erfa tillsammans är den 6 april. Info/anmälan

…och så några tips

UTVECKLANDE AKTIVITETER I NÄRHETEN

Faciliteringsdagarna 11-12 mars på Scandic Crown i Göteborg! Jag har antagit inbjudan att hålla i två av ett 20-tal seminarier under dagarna. Då har du chansen att bli introducerad till en kraftfull beslutsprocess i grupp och/eller ett smakprov på ’Open Space’ – en inspirerande och effektiv mötesform. Dessutom finns det en rad andra spännande valbara alternativ. Vi ses på Faciliteringsdagarna!
Mer information och anmälan

Utforska Hållbart Ledarskap – i ’Open Space’
Torsdag 18 mars kl 13-16 på Löftadalens folkhögskola. Som en del i vår utbildning erbjuds andra intresserade att delta i ett Open Space-möte som dels ger möjlighet att utforska temat dels ger ett ’smakprov’ på Open Space-metoden. Anmälan via mail till Thomas!

OpenSpaceOmOpenSpace på Uppsala slott.
Den 18 april inbjuder Svenska Open Space Institutet till en dag i OpenSpace om OpenSpace för dig som vill lära mer om metoden tillsammans med andra nyfikna och mer eller mindre erfarna.

Dagen efter har föreningen årsmöte – gamla o nya medlemmar är välkomna! Mer information

Skandinaviskt OSonOS i Danmark, den 10-11 september. Årlig energigivande träff o erfa-utbyte för Open-Space intresserade. Boka in dagarna, mer information på vår hemsida inom kort.

…I FJÄRRAN
18:e World OpenSpaceOnOpenSpace i Berlin
Planera redan nu in den 12-15 maj 2010. Då samlas många erfarna, kloka och givmilda personer som arbetar med ’Open Space’ för den årliga internationella konferensen.

…och andra lärtillfällen dagarna innan – med Birgitt & Ward Williams (The Genuine Contact-way, a holistic approach to organizations) respektive Sandra Janoff & Marvin Weisbord (Don’t Just Do Something, Stand There!) Läs mer!

Sommarakademin 2010, Schweiz
Den 28 juni-4 juli arrangerar våra kollegor i Schweiz nästa års sommarakademi med Birgitt o Ward Williams, grundare till The Genuine Contact Program.

Årlig internationell Mentorcirkel i USA 25-30 sept
Vår årliga träff i Nordamerika genomförs i Raleigh, NC. Alla som är intresserade av att bidra till utvecklingen av The Genuine Contact program är välkomna. Mer information

…PÅ NÄTET
Än så länge så tycker jag att de ’gamla’ epostlistorna är mest livaktiga och givande mötesplatserna för stöd & lärande, men sociala media är nog framtiden så välkommen att vara med och experimentera…

Facebook: ’Genuine Contact Skandinavien’ en plats för erfa-utbyte & lärande kring hur The Genuine Contact Program kan bidra till effektivare och friskare organisationer och människor. Väl inne på Facebook så du söker på namnet ovan.

LinkedIn: ’Genuine Contact Professionals’ – en internationell mötesplats för erfa-utbyte/lärande. Väl inne på LinkedIn, sök på namnet ovan.

Ning.com: Open Space Technology World Community. Sedan starten i december har 312 medlemmar anslutit och 27 grupper har startats bl a en grupp för Svenska Open Space Institutet. Välkommen!

Epostlistor:
Internationell Genuine Contact Epostlista: Info/anmälan

Den gamla traditionella OS-list en internationell mötesplats för ’Open-Space-niks’.

Comments

comments

Speak Your Mind

*