Juni 2011

Nyheter – Open Space Consulting

Häromdagen tog jag en vandring in labyrinten vid Fjärås Bräcka. Den är nog inte så gammal, annars dateras många tydligen till medeltiden och det finns olika teorier om vad de användes till.

Att gå i en labyrint är ett kul sätt för idéutveckling, tycker jag. Ta med en fråga – o se vad som händer på vägen. Jag har faktiskt kommit på en del spännande idéer o hittat inspiration så. En gång gick jag i en labyrint med en ledningsgrupp som en övning för att reflektera över vårt team – alla samtidigt – det gav många insikter om vårt samarbete!

I en artikel i Aftonbladet hävdar en forskare att IKEA är skapade som labyrinter för att man skall handla mer, vilket förnekas av IKEA…

Här kommer iallafall årets andra nyhetsbrev och som vanligt börjar det med en vardagsreflektion… I februari skrev jag lite om nödvändigheten av tillstånd av kaos o förvirring för att kunna utvecklas, och betydelsen av en kraftfull vision.

I vanlig ordning berättar jag även om kommande lärtillfällen samt ger tips på andra spännande aktiviteter som jag nosat fram åt dig. Sist – Semesterdrömmen!

 

Vardagsreflektionen – himmel eller pannkaka

Tänkte skicka detta nyhetsbrev redan för några veckor sedan och nu är allt klart utan vardagsreflektionen och jag brukar ju alltid ha en sådan med i mina nyhetsbrev. Den här gången skriver jag bara några rader utan att ha ett egentligt mål/mening/syfte och vad kan det bli då?

Det påminner mig om en tidigare vardagsreflektion – om att kasta sig ut i det okända, våga vara i ovissheten och se vart det leder… Ibland blir det något nytt o spännande, ibland blir det pannkaka.

Jo en kul sak kan jag berätta. Jag har just lagt ut en film på Youtube som på ett väldigt bra sätt beskriver hur jag arbetar med Open Space-metoden. Har du inte upplevt ett sådant möte så kan du få en känsla för kraften som släpps lös. Från nyfikenhet o förvirring till fokus, inspiration och väldigt produktivt arbete. Helheten kring en utvecklingsprocess inkluderar förberedelser, avstämning och uppföljning/utvärdering. Läs mer om Open Space-metoden.

Asch, jag tar motorcykeln och åker in till mitt lunchmöte. Jag önskar dig en vilsam, energigivande och lycklig sommar!

 

Lärtillfällen – för individ och/eller organisation

Sedan flera år genomför vi kontinuerligt utbildningar som syftar till att bygga kapacitet i människor och organisationer, att navigera i förändring.

Utbildningarna ingår i The Genuine Contact Program som är ett utvecklingsprogram som används över hela världen. Open Space Consulting är en av 40 medägare till programmet.

Är ni många från samma organisation så arrangerar vi en skräddarsydd intern utbildning. Då ingår en förstudie samt uppföljning och utvärdering. Kontakta oss för mer information.

Kommer du som enstaka deltagare så anmäler du intresse till på vår hemsida eller via telefon/epost. När vi har 6 deltagare så arbetar vi tillsammans för att hitta datum för kursen. Sedan fyller vi på med fler.
Läs mer om våra utbildningar

 

På G just nu – Open Space Consulting

Open Space-kurs – i Stockholm 20-22 september
Open Space-metoden är den minst styrda av alla storgruppsformer. Den ger stort utrymme för deltagarna att utforska en utmaning/ möjlighet och är enormt effektiv i att skapa handling. SLÄPP LOSS KRAFTERNA!
Information och anmälan

Lär dig facilitera möten på distans!
Tillsammans med utbildningsföretaget NFI erbjuder vi två tillfällen under hösten då du kan ta del av ett unikt sätt att skapa kreativa och produktiva möten på distans. Mer info/anmälan

LEDARFORUM – Hållbart Ledarskap i Halland
Planering pågår inför höstens uppstart av tankesmedjor med goda samtal om framtidens hållbarhet. Sörby Naturhälsogård – en hållbar mötesplats där naturen får människor att växa. Hör av dig om du vill ha mer information redan nu!

 

…och så några tips

UTVECKLANDE AKTIVITETER I NÄRHETEN

Mentorcirkel i Göteborg för erfa-utbyte och lärande mellan facilitatorer/praktiker som använder sig av Open Space/Genuine Contact. Den 10 augusti kl 9-12 fokuserar vi på boken Engaging Emergence/Peggy Holman. Göteborgsområdet. Våra mentorcirklar är alltid kostnadsfria. Mer info/anmälan.

8:e Skandinaviska OpenSpaceOnOpenSpace i Stockholm den 26-27 augusti. Två dagars erfa-utbyte om ’Open Space’ i Open Space! Information och anmälan

Workshop med Peggy Holman

En unik möjlighet som jag INTE missar, i Stockholm den 24-25 augusti. Från inbjudan: Based on the recently published, Engaging Emergence: Turning Upheaval into Opportunity, learn theory, principles, and hands-on practices for engaging with change in complex situations that involves of a system in uncovering and pursuing their own answers. Information/anmälan

Psych-K
Jag har själv utbildat mig i Psych-K av Lars Steinberg i Norge och rekommenderar hans kurser VARMT!

Deltakerne lærer en prosess for å omskape underbevisste begrensinger til støtte for det en vil oppnå og det en vil skape – på en rask, enkel og sikker måte. Prosessene kan anvendes både privat og på jobb, for eksempel i forhold til kommunikasjon, stresshåndtering og teamarbeid. Mer info/anmälan

Naturtidsverkstad… är en kort time-out från vardagen som utspelar sig i naturen. Syftet är att ge utrymme och goda förutsättningar för reflektion och samtal om vardagen och hur den kan bli än mer värdefull. Allt utifrån den egna situationen och utan pekpinnar. Tre dagar i en havskajak i bohusläns skärgård – med Fredrik Warberg! Information/anmälan.

’Knytis’ – Centrum för Konflikthantering
19-20 november arrangeras det årliga Knytkalaset då vi delar verktyg/metoder och lär tillsammans! Mer info/anmälan

Kurser i konfliktingripande
Per Herngren är en auktoritet på området. Han erbjuder flera olika kurser kring konfliktingripande, i Göteborg i sommar/höst. Mer info/anmälan

… I FJÄRRAN
Förhandsinfo: Summer Academy 2012 i Toscana, Italien. Tillsammans med kollegor från Italien, Tyskland, USA och Holland förbereder vi sedan ett tag en workshop med Birgitt och Ward Williams på temat: Leadership from a different level of consciousness. Det blir en explorativ resa för att hitta kraften i vårt ledarskap. Kontakta oss för mer information. Publiceras inom kort, på vår hemsida.

På vår hemsida (nyheter) berättar vi om konferenser som våra kollegor i nätverken i/kring Open Space och Genuine Contact arrangerar i Europa, USA och Sydamerika senare i år.

… PÅ NÄTET
Vi har samlat ’tips för fortsatt lärande’ på vår hemsida. Där finner du bl a bra hemsidor och platser för lärande och erfa-utbyte på nätet, kring Genuine Contact och ’Open Space’. Direktlänk

Comments

comments

Speak Your Mind

*